domingo, 13 de diciembre de 2015

El faraó, els seus poders i l'origen de la paraula

El faraó:

Els faraons eren els reis de la civilització egípcia. El país pertany al faraó, fill de Ra (el déu Sol), encarnació del déu falcó Horus. Se li dóna culte com a un déu, i els artistes el representen amb atributs divins: el falcó i el disc solar tancat entre dues banyes. La seva autoritat s’exerceix gràcies als funcionaris, estrictament jerarquitzats, i reclutats entre els escribes o egipcis inclosos, i l’exèrcit, meitat nacional i meitat mercenari.

Els poders del faraó:

Participar en la construcció de les piràmides i dels temples era, pels egipcis, un acte de profund significat. Tota la terra d’Egipte i el seu poble pertanyien als déus, en particular a Horus el qual, segons es creia, era representat sobre la terra pel faraó durant el transcurs de la seva vida. Les funcions del faraó consistien en mantenir l’ordre total de l’univers, establert en el moment de la creació, i que abastava no només l’estructura social y política d’Egipte, sinó també les lleis de la naturalesa, el moviment dels cossos celestes, la successió de les estacions i la inundació i estiatge anuals del Nil. Els milers de camperols que intervenien en el gran esforç de construir un temple o una tomba pel faraó participaven en un acte que, segons es creia, portaria esplèndides conseqüències per la terra i el poble d’Egipte.

Durant tota la història egípcia, el rei va disposar d’autoritat absoluta en totes les esferes de l’administració, encara que les seves responsabilitats quotidianes quedessin necessàriament denegades en el seu visir (el ministre d’un sobirà) i en un número cada vegada més gran de funcionaris. Com que només el rei podia arribar als déus, ell era també l’enllaç  gràcies al qual tots els homes tenien contacte amb el món espiritual. El rei havia d’intercedir davant els déus a favor del poble, tot complint els rituals apropiats i fent les ofrenes requerides, amb l’objectiu que tots els déus tinguessin en consideració l’Egipte. El rei era, per tant, el gran sacerdot de qualsevol temple del territori,  i era ell qui designava els altres sacerdots per a tan alt menester i qui dotava els temples de terres i rendes.

Origen de la paraula:

Per-aa

“Faraó” deriva de la paraula egípcia Per-aa, que vol dir “casa gran”. Per-aa era el nom de la residència reial, passant després a designar l’autoritat mateixa. Faraó és un nom d’origen hebreu, bíblic, adoptat després pels grecs. Els escribes egipcis solien utilitzar el terme nesu (rei), neb (senyor) o hemef (majestat).




No hay comentarios:

Publicar un comentario