domingo, 13 de diciembre de 2015

Els símbols de poder del faraó

El nemes:

El Nemes era d'una espècie de còfia de tela que cobria el cabell, no era una corona. Es tractava d’una lligadura que utilitzaven freqüentment els faraons egipcis, en substitució de les pesades i voluminoses corones, ja que a diferència d'aquestes, era una peça lleugera i còmoda.

El Nemes cobria la totalitat del cap, caient verticalment per darrere de les orelles, i s’amarrava amb un nus en forma de trena prop del clatell. Segons els textos, era de color blanc, adornat amb bandes tenyides de blau, encara que alguns podrien haver estat en blau lapislàtzuli i en or, com es mostra en algunes escultures i frescos. Es fixava al cap també amb una diadema que portava una cobra i un voltor al front: l'Uraeus, emblema protector dels faraons, els quals eren els únics que podien portar-la com a símbol de reialesa.

Aquest abillament el portaven els faraons en vida per identificar-se amb una deïtat i, després de la seva mort, se’ls enterrava amb el nemes posat, creient que el portarien al més enllà i perquè els servís com un amulet protector. No obstant això, també s'han pogut trobar en enterraments de personatges nobles però que no van ser dirigents.

Els ceptres:

També existien diverses varietats, cadascuna d'elles amb una subtil funció que no feia més que remarcar el poder del faraó sobre tot el món civilitzat . Els més freqüents són:
El Nejej, el Heka i el Nemes
- El Ceptre Nejej, símbol antiquíssim de l'estat , tenia la forma d' un flagel. Era molt utilitzat en les cerimònies  i apareix amb molta freqüència associat al déu Osiris.
- El Ceptre Heka és l'etern acompanyant del Nejej. La seva funció era clara  com el pastor dirigeix ​​al bestiar amb un bastó, el faraó ho fa amb la Heka a tot el seu poble. El rei sol aparèix amb els braços creuats i a cada un d'ells porta un d'aquests símbols del poder. Aquesta imatge podia tenir diverses interpretacions, com per exemple "sóc el senyor de totes les terres i ramats d'Egipte" o "represento el poder temporal i espiritual".
Altres símbols de poder:
- La barba postissa, utilitzada pels faraons en les grans ocasions per la seva
identificació una vegada més amb Osiris, considerat el primer gran monarca

egipci  i que era representat amb una gran barba semblant a la que portaven els seus successors. 

Representació del faraó Tutankamon.  Hi podem identificar el Nemes, l'Uraeus, el voltor i la barba postissa.

- L’Uraeus i el voltor: La Cobra era l’animal característic de la deessa Uadyet, patrona del Baix Egipte. El voltor, en canvi, era l'animal característic de la deessa Nejbet, patrona de l'Alt Egipte. Anomenades les Dues Senyores representaven la unificació de les Dues Terres en la figura del faraó.

- Cua de bou o de lleó, que remarcava la potència creadora del monarca.

- Infinitat de tipus de collarets, arracades, cinturons, sandàlies, vestits prisats de lli i altres tipus de joies que diferenciaria el faraó, en tota la seva glòria i mostrant tota la seva riquesa, dels modestos habitants de la Vall del Nil.

3 comentarios: