domingo, 13 de diciembre de 2015

La llegenda d'Osiris



Déu Osiris
Osiris és el déu egipci de la resurrecció, símbol de la fertilitat i regeneració del Nil; és el déu de la vegetació i l'agricultura i també presideix el tribunal del judici dels difunts en la mitologia egípcia.

A Osiris se'l representa gairebé sempre momificat, amb la cara de color verd o negre, una corona Atef, el bastó (heqa) i el fuet (mayal o nebeh) o el cepre uas. Ocasionalment, se li assigna forma de peix.

Llegenda d'Osiris

Osiris era el primogènit, el futur Rei d'Egipte, el bondadós, el que aportava la fertilitat a la terra. Seth, per contra, representava a les terres desèrtiques. Osiris es va casar amb Isis, mentre que Seth ho va fer amb Neftis. Osiris, com a rei d'Egipte, va ensenyar al seu poble a conrear les terres, a sembrar vinyes, a collir, a obtenir vi i crear la cervesa a partir de l'ordi. A més, va crear les lleis necessàries per aportar al seu poble pau i prosperitat.
Presa de l'enveja, Seth es va unir amb altres 72 conspiradors i la reina d'Etiòpia a fi de destruir a Osiris. Per a això, va manar fer un cofre de les mesures exactes d'Osiris. En una reunió amb molts comensals, Seth va oferir el cofre a qui es fiqués dins i encaixés en ell. Els uns i els altres ho van intentar, però cap ho va aconseguir. Finalment, va arribar el torn d'Osiris. Es va introduir dins, i eren les seves mesures exactes. Ràpidament, abans que es sortís, van clavar la tapa, i van llançar el cofre amb Osiris al Nil. Isis va buscar llavors el cofre per donar-li una sepultura a l'altura d'un rei.
Així, Isis va arribar a Byblos. Allà es va topar amb les donzelles d'Astarté a les qui va pentinar i va perfumar. Va ser tal la bellesa i la fragància que desprenien, que Astarté va cridar a palau a Isis, sense saber que era una deessa. Li va oferir tenir cura del seu fill, malalt i a la vora de la mort. Amb el temps, Isis el va convertir en un home fort i poderós i va creure necessari fer-lo immortal. Cada nit el llançava al foc per cremar les seves parts mortals. Però, una nit, Astarté la va veure llançar el seu fill al foc i es va tornar boig. En aquest instant, Isis va adoptar la seva veritable forma divina, i Astarté, adonant-se del gran error comès, la va omplir de regals. Isis només li va demanar un: el cofre que havia arribat.

Deessa Isis
A la seva arribada a Egipte, Isis va amagar el cofre en els pantans del Delta. No obstant això, Seth, que caminava caçant senglars, el va descobrir, i obrint-lo, va descobrir dins el cos d'Osiris. Enfurit, Seth va manar tallar en 14 trossos el cos d'Osiris, espargint pel Nil perquè servís d'aliment als cocodrils. Aquests, però, en reverència al déu i la seva esposa Isis, no van gosar tocar les seves restes. Isis, acompanyada aquest cop per 7 escorpins i per la pròpia Neftis, va recórrer novament el Nil a la recerca dels trossos d'Osiris. Tros a tros, Isis va anar recuperant tots els trossos i enterrant-los en llocs sagrats… però li va faltar el membre viril, que havia estat devorat pel lepídot, el pagre i l’oxirrinc, tres espècies de peixos que van quedar maleïdes a partir d'aquest moment. Isis va reconstruir el cos, i per substituir el membre perdut, va usar la seva màgia, i el va consagrar. Anubis va embalsamar el cos, convertint-se en la primera mòmia d'Egipte, però Isis la va amagar.

Amb l'ajuda del seu fill adoptiu, Anubis ho va embalsamar i, posteriorment, Isis amb la seva poderosa màgia va aconseguir insuflar nova vida al cadàver momificat d'Osiris, quedant embarassada d'ell. Així va engendrar al seu únic fill, Horus, qui va venjar la mort del seu pare, desterrant a Seth al desert i recuperant el tron ​​d'Egipte, mentre que Osiris romandria com a rei dels morts, en els fèrtils camps d’Aaru.

1 comentario: