domingo, 13 de diciembre de 2015

Els déus d'Egipte i la seva aparença

La civilització egípcia era una civilització politeista, és a dir, la seva religió creu en diversos déus que es reparteixen les funcions i poders, i no tenen un únic déu totpoderós. Aquests déus, a més, no tots eren representacions humanes; de fet, tenien diverses formes.

- Forma antropomorfa: eren aquells déus la representació dels quals tenia forma humana. La deessa Isis n’és un exemple. Aquesta deessa protegeix a Horus i a Osiris un cop momificat. Habitualment, es col·locava una imatge d’aquesta deessa juntament amb els vasos canopis amb el cos momificat d’un difunt.

Deessa Tueris
- Forma animal/zoomorfa: aquests déus tenien una forma molt més semblant a la d’un animal. La deessa Bastet, per exemple, tenia forma de gat. Aquesta deessa protegia la llar i representava la maternitat, ja que els gats poden arribar a matar a qui fa mal a les seves cries.

- Formes mixtes: alguns déus o deesses tenien formes mixtes, el que volia dir que tenien aparença humana i animal alhora. Podien ser déus amb cos humà i d’animal, com Segmet, la deessa de la guerra i la medecina, que tenia cos de dona i cap de lleona. D’altres, potser només tenien una part concreta del cos humana i les altres d’animals, com la deessa Tueris, deessa de la fertilitat i protectora de l’embaràs, amb el tronc d’una dona embarassada, cap d’hipopòtam, potes de lleó i cua de cocodril.

No hay comentarios:

Publicar un comentario